Betaaldatum kinderbijslag ambtenaren geleidelijk gelijkgeschakeld

Door Lies Jans op 12 oktober 2017, over deze onderwerpen: Gezinsbeleid, Welzijn

Gezinnen van ambtenaren krijgen de kinderbijslag volgend jaar niet langer op het einde van de maand uitbetaald, maar, net als alle andere gezinnen, op de achtste van elke maand. Om verrassingen te voorkomen, zal de gelijkschakeling niet in één keer, maar gespreid over vijf maanden gebeuren. Dat heeft  Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Lies Jans. “Dit geeft de ambtenarengezinnen de tijd om hun betalingsopdrachten aan te passen”, zegt een tevreden Jans.

 

De kinderbijslag is door de zesde staatshervorming een bevoegdheid van de gemeenschappen geworden. Vlaanderen gaat naar een sterk vereenvoudigd systeem. Zo zal vanaf volgend jaar bijvoorbeeld de kinderbijslag aan iedereen op dezelfde dag - de achtste van de maand - worden uitbetaald.

“Voor het merendeel van de gezinnen verandert er niets omdat zij hun kinderbijslag nu ook al op de achtste van de maand ontvangen. Maar voor de ambtenaren ligt dat anders. Ambtenaren ontvangen hun kinderbijslag nu op het einde van de maand. Ook voor hen wordt de betaaldatum de achtste van de maand”, legt Lies Jans uit.

De Gezinsbond trok aan de alarmbel omdat hij vreesde dat hierdoor gezinnen in de problemen zouden geraken. Heel wat betaalopdrachten zijn volgens de bond afgestemd op de uitbetaling van de kinderbijslag. Lies Jans vroeg de minister van Welzijn of hij de bezorgdheden van de Gezinsbond deelde.

 

Jo Vandeurzen antwoordde dat de betaaldatum niet plots maar geleidelijk zal gelijkgeschakeld worden. Meer concreet wordt vanaf januari volgend jaar voor de ambtenarengezinnen de betaaldatum vijf maanden lang elke maand wat opgeschoven om uiteindelijk op de achtste van de maand uit te komen. “We zijn tevreden met dit antwoord van de minister”, aldus Jans. “Hierdoor krijgen ambtenaren de kans om hun betalingsopdrachten aan te passen. Dat moet er voor zorgen dat er zich geen problemen voordoen”, besluit Jans. Het gaat om zo’n 200 000 gezinnen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is