Dagverzorgingscentrum en kortverblijf tegelijk gebruiken voortaan mogelijk

Door Lies Jans op 9 augustus 2019, over deze onderwerpen: Hasselt, Ouderenzorg, Welzijn

Mantelzorgers van thuiswonende en zorgbehoevende senioren (met dementie) hebben af en toe nood aan een rustpauze of korte vakantie. Op die momenten biedt HOGEVIJF de mogelijkheid om senioren op te vangen in ‘Kortverblijf’. Voortaan kunnen cliënten die normaliter reeds gebruik maken van de dagopvang, dit ook doen tijdens hun periode in kortverblijf.

 “Op deze wijze verlaagt de drempel voor een tijdelijke opname in kortverblijf bij cliënten die nu al gebruik maken van het Dagverzorgingscentrum. Dit concept past daarnaast volledig binnen de visie van HOGEVIJF, om in partnerschap met de senior en zijn omgeving naar de juiste zorg op maat te zoeken. Bovendien zijn er geen extra kosten verbonden aan de combinatie van beide diensten. Een mooi verhaal van samenwerking!”, verduidelijkt Schepen Lies Jans, onder andere bevoegd voor ouderenvoorzieningen.

“Dit kan een win-win situatie zijn voor de cliënt en het Dagverzorgingscentrum. Tijdens de periode van het kortverblijf is de mantelzorger immers vaak afwezig en komt de cliënt in een nieuwe omgeving terecht. Naar het dagverzorgingscentrum kunnen blijven gaan, biedt een zekere mate van herkenning en structuur voor deze cliënten. Voor het dagverzorgingscentrum zelf is er een voordeel van continuïteit in de werking en begeleiding van de cliënt.”, duidt schepen Jans de voordelen voor beide partijen.

“In de praktijk wordt de cliënt na het ochtendtoilet en ontbijt op zijn vaste aanwezigheidsdagen naar het Dagverzorgingscentrum gebracht. Daar kan de cliënt dan deelnemen aan de activiteiten in de voor- en namiddag en er het middagmaal nuttigen. Wanneer de andere cliënten ’s avonds naar huis vertrekken, wordt de cliënt door een medewerker van het Dagverzorgingscentrum terug gebracht naar haar/zijn kamer in het kortverblijf. Het avondmaal wordt in de leefruimte van het woonzorgcentrum genuttigd.”, aldus Lies Jans

“Met dit aanbod trachten we kwalitatief in te spelen op de noden van zowel de senior als de mantelzorger.”, besluit Schepen Lies Jans

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is