De Serre heeft aandacht voor gok-en gameverslaving

Door Lies Jans op 24 april 2019, over deze onderwerpen: Hasselt, Limburg, Welzijn

De Serre Hasselt is een safe space gelegen in het gebouw van het oud administratief centrum op het Groenplein. “Iedereen is hier welkom en we bieden een erg gevarieerd activiteitenprogramma aan. Zo is er op woensdag 24 april onder meer aandacht voor gok-en gameverslaving”, vertellen schepen van de Hasselaar Lies Jans en schepen van jeugd Habib El Ouakili.

 

Het programma dat De Serre op woensdag 24 april brengt is erg divers. Overdag organiseert KIDS vzw acties rond doven en slechthorenden. ’s Avonds kan je er terecht voor een preventie-avond rond verslavingsproblematieken.

 

“Kids vzw is een bewoner van De Serre en probeert met ‘Het Zicht’ in te zetten op 4 pijlers: sensibiliseren op een toegankelijke manier, talenten van cliënten ontplooien, een ontmoetingsplek voor onze cliënten creëren en een zinvolle dagbesteding bieden aan jongeren die geen voltijds schoolprogramma volgen,” zegt directeur Zorg Rudi Van Den Wyngaert.

 

Naast de filmvoorstelling ‘Doof Kind’ vinden er doorlopend initiaties Vlaamse Gebarentaal plaats. Best handig want De Serre daagt je uit in gebarentaal je bestelling te plaatsen in De Bar. Doorheen het gebouw word je ondergedompeld in de intrigerende dovenwereld en vindt in De Markt een Cymatics Experiment plaats waarbij geluid zichtbaar gemaakt wordt. Muziek verspreidt golven die je niet met het oog kan waarnemen maar die op 24 april wel zichtbaar gemaakt worden. Om 14u30 vindt er op het Groenplein een grote flashmob plaats.

 

Preventie-avond rond verslavingsproblematieken

 

Aanvullend op de Gebarenbar organiseert de stad Hasselt samen met CAD Hasselt en Ligant een preventie-avond rond verslavingsproblematieken. “Verslaving lijkt voor veel jongeren een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Ze geloven niet dat zij zelf met deze problematiek geconfronteerd kunnen worden. Daarom geven we het woord aan enkele ervaringsdeskundigen om jongeren bewust te maken van de valkuil van een verslaving,” aldus schepen van jeugd El Ouakili.  

 

“We hebben als stad oog voor de toenemende problemen inzake gamen en gokken”, vult schepen van de Hasselaar Lies Jans die bevoegd is voor gezondheidspreventie aan. “Als stadsbestuur besteden we bijzondere aandacht aan wedkantoren en kansspelen in krantenwinkels. Uit onderzoek blijkt immers dat juist de kansspelen die daar aangeboden worden de kansspelen zijn die ervoor zorgen dat jongeren beginnen met gokken. Sensibilisering, preventie en controle zullen hierbij centraal staan. Bovendien zullen we het ons preventief aanbod beter bekend maken in onze wijken, dicht bij de doelgroep. De eerstelijnshulpverleners gaan we ook meer sensibiliseren over de problematiek van gamen en gokken zodat zij sneller die signalen oppikken. Tegen de zomer kom ik daarvoor met een plan van aanpak gericht op jongeren, ouders en scholen. Deze preventie-avond is daarvoor een goed startschot”, aldus nog Jans.

 

Een van de sprekers is Arne Nilis. Hij brengt zijn eigen verhaal over hoe hij als jonge, getalenteerde voetballer in contact kwam met de gokwereld. Een verhaal over de keerzijde van de medaille. Arne won het gevecht tegen een drastische gokverslaving en hoopt door zijn ervaringen te delen ook andere jongeren bewust te maken van de gevaren.

Naast deze getuigenis kunnen de jongeren terecht bij een panel van experts onder het motto ‘alles wat je wilde weten, maar niet durfde te vragen’. Patrick Van Heukelom; psychiatrisch verpleegkundige, geeft uitleg over middelenmisbruik en alcohol- en drugsverslavingen.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is