Extra stimulans voor veilige schoolomgevingen

Door Lies Jans op 3 september 2018, over deze onderwerpen: Fietsbeleid, Hasselt, Limburg, Mobiliteit

Bij de start van het nieuwe schooljaar en de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts het thema ‘veilige schoolomgevingen’ terug op de politieke agenda zetten. Weyts maakt 20 miljoen euro vrij ter ondersteuning van lokale besturen die na de verkiezingen concrete maatregelen voor schoolomgevingen inschrijven in hun lokale beleidsplan. “Ik ben de bondgenoot van alle lokale besturen die een schoolomgeving veiliger willen maken”, zegt Weyts. “Op dit moment durven veel ouders hun kind niet met de fiets naar school te sturen, omdat ze terugdeinzen voor de heksenketel aan de schoolpoort. Met gerichte ingrepen, zoals een schoolstraat, kunnen we dat onveiligheidsgevoel wegnemen.”

Veel ouders brengen hun kind met de auto naar school omdat ze fietsen niet veilig vinden. En waarom vinden ze fietsen niet veilig? Omdat veel ouders hun kind met de auto naar school brengen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil die vicieuze cirkel doorbreken. “Een school ligt vaak aan een lokale weg en ik wil lokale besturen verleiden om kleine ingrepen te doen die de schoolomgeving veiliger maken”, zegt Weyts. “Grote infrastructuurprojecten moeten lange procedures doorlopen, maar kleine ingrepen kunnen veel sneller een concreet verschil maken.”

Weyts wil dat het thema ‘veilige schoolomgeving’ opgepikt wordt in de lokale campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo zullen de volgende gemeentebesturen zich verbonden hebben aan verkeersveilige schoolomgevingen en zijn ze gestimuleerd om meteen aan de slag te gaan. Als extra stimulans introduceert Weyts ook hier het principe van ‘1 euro voor 1 euro’. Als een aantredend gemeentebestuur in het nieuwe beleidsplan een concreet investeringsbedrag voorziet voor schoolomgevingen, dan legt Weyts daar hetzelfde investeringsbedrag naast.

Het kan bijvoorbeeld gaan om ingrepen die het onmogelijk maken om nog te parkeren aan de schoolpoort of om het instellen van schoolstraten, die autovrij zijn bij het begin en einde van de lesuren. Ook op de gewestwegen wil Weyts een verhoogde inspanning.

“Ik wil het de lokale besturen makkelijker maken om ‘ja!’ te zeggen aan een investering voor een veilige schoolomgeving”, zegt Weyts. “Met dit aanbod wordt het meteen ook moeilijker om ‘nee’ te zeggen. Ik voorzie nu een budget van 20 miljoen euro uit het Vlaamse Verkeersveiligheidsfonds. Het is nu wachten op de beleidsplannen van de nieuwe coalities, maar ik hoop dat ik in de eerste helft van 2019 al de eerste dossiers kan financieren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is