Geen nood aan decentralisatie verkeerscentrum

Door Lies Jans op 12 oktober 2017, over deze onderwerpen: Hasselt, Limburg, Mobiliteit

BRUSSEL – Vlaams volksvertegenwoordiger Lies Jans reageert afwijzend op het sp.a-voorstel om een Limburgs verkeerscentrum op te richten. “Er is helemaal geen nood aan de decentralisatie van het verkeerscentrum. Met de huidige technologieën kan die perfect centraal worden aangestuurd. Bovendien behoud je dan bij grote calamiteiten beter het overzicht”, aldus de voorzitter van de commissie mobiliteit en openbare werken.

 

“Het decentraliseren van verkeerscentra naar provinciale afdelingen lijkt ons niet meteen wenselijk. Ik begrijp dat de sp.a graag wat goed klinkende ballonnetjes oplaat maar wij als N-VA kijken ook graag naar het prijskaartje. Want daar blijft het naar aloude sp.a-gewoonte weer stil rond”, aldus Lies Jans.

 

“Bovendien leven we in 2017. Met de huidige technologieën kan alles vanuit één centraal punt worden aangestuurd. Bij grote calamiteiten blijf je dan ook het overzicht behouden. De dynamische signalisatie in Gent wordt evenmin aangestuurd vanuit een apart Oost-Vlaams verkeerscentrum.”

 

Jans ziet wel mogelijkheden voor realtime-opvolging. “Er kunnen in Limburg inderdaad wel camera’s geplaatst worden waardoor realtime-opvolging en sturing mogelijk is. Dat is in Gent, Antwerpen en Brussel wel het geval. Dat moeten we onderzoeken en dat zal ik ook aankaarten bij onze minister.”

 

Voorts verbaast het Lies Jans dat het net een sp.a-lid uit Hasselt is - nota bene gewezen schepen van mobiliteit - die met dit voorstel komt. “Vanuit N-VA Hasselt vragen wij al sinds 2013 naar een dynamisch verkeersmanagementsysteem om de files en de parkeerproblematiek in onze stad aan te pakken. Dat schoof de lokale sp.a telkens voor zich uit. Nu zou het er volgend jaar komen. Maar de beloftes die daarrond in het verleden al zijn gedaan indachtig, steek ik daarvoor mijn hand ook niet in het vuur”, besluit Jans.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is