Hasselt wordt hartveilige stad

Door Lies Jans op 26 april 2019, over deze onderwerpen: Gezinsbeleid, Hasselt, Welzijn

“We maken van Hasselt een hartveilige stad. Samen met onze partners starten we een traject op om mensen te sensibiliseren, opleidingen in reanimatietechnieken te promomoten en defibrillatoren te plaatsen.” Schepen van de Hasselaar Lies Jans en schepen van sport Habib El Ouakili gaven voor dit actiepunt in het bestuursakkoord op dinsdag 23 april het startschot.

 

Het stadsbestuur ontvouwde bij het begin van deze bestuursperiode een ambitieus bestuursakkoord met liefst 580 actiepunten. Die worden al meteen stevig aangepakt. Ook het voornemen om van Hasselt een hartveilige stad te maken, krijgt concreet vorm. “We zijn deze week gestart met een workshop reanimeren en AED voor ons personeel. De respons was enorm. Onze tien sessies waren in een mum van tijd volzet en we hebben een wachtlijst aangelegd”, opent schepen van de Hasselaar Lies Jans, die ook bevoegd is voor preventieve gezondheidszorg.

AED staat voor Automatisch Externe Defibrillator. Het zijn draagbare toestellen die bij levensbedreigende hartritmestoornissen een elektrische schok aan het hart toedienen. Een AED-toestel geeft ook gesproken instructies. Zo helpt het met de reanimatie en kan het levens redden.

 

“Je ziet deze toestellen al aan veel openbare gebouwen. Ook al onze sporthallen gaan we nu uitrusten met AED-toestel”, vult schepen van sport Habib El Ouakili aan. “Hasselt is een echte sportstad geworden. We hebben maar liefst acht domeinen waar de Hasselaren terecht kunnen en heel wat schoolsporthallen die buiten de uren worden gebruikt. Maar sporten brengt ook risico’s mee. Die risico willen we ondervangen. Voor de sportdienst voorzien we trouwens nog afzonderlijke opleidingsmomenten.” Het sportcentrum Action Parc en het zwembad hadden al een toestel, maar de overige 12 sportlocaties nog niet. “We trekken een budget uit van 25.000 euro om voor alle locaties een AED-toestel te voorzien. Dit kan levens redden,” aldus nog schepen El Ouakili.

Volgende locaties krijgen een AED-toestel: Alverberg, Rapertingen, Kuringen, Stevoort, Runkst, Kiewit, Buitenzwembad, Normaalschool, KA2, VJC, GMS Kuringen, GMS Spalbeek. Alle AED-toestellen in Hasselt worden bovendien letterlijk in kaart gebracht.

 

“We starten de opleidingen AED en reanimatie bij ons personeel maar gaan dit nog uitbreiden naar alle Hasselaren. Hoe meer mensen weten hoe ze een AED moeten bedienen en kunnen reanimeren, hoe beter. Want met zo’n workshop kan je letterlijk levens redden. Dat gaan we aanmoedigen bij de Hasselaar”, besluit Jans.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is