Lies Jans (N-VA) wil aandacht voor problematiek ouderen met psychiatrische aandoeningen in woonzorgcentra

Door Lies Jans op 9 mei 2017, over deze onderwerpen: Ouderenzorg, Welzijn

BRUSSEL – In de commissie welzijn vroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Lies Jans (N-VA) aan minister Vandeurzen aandacht voor ouderen met psychiatrische aandoeningen die in een woonzorgcentra verblijven. Op korte termijn wil Jans dat er expertise ter beschikking wordt gesteld. Op lange termijn wil ze dat er met deze aandoeningen rekening gehouden wordt bij de bepaling van de zorgzwaarte.

 

“Woonzorgcentra en dagverzorgingscentra merken dat bij hun bewoners steeds meer personen met een psychiatrische problematiek worden opgenomen. Daarbij weten deze centra soms niet goed welke expertise ze moeten inroepen en hebben ze die vaak zelf ook niet op de werkvloer. Ik bezocht de laatste tijd heel wat woonzorgcentra en dit is een probleem dat leeft op de werkvloer. Niet iedereen is ervoor opgeleid om met dergelijke aandoeningen om te gaan”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Lies Jans die minister Vandeurzen meteen met deze problematiek confronteerde. “Uit studie van 2013 blijkt dat meer dan de helft van de woonzorgcentra dagelijks met deze problematiek worstelen hetgeen een extra last voor het personeel met zich meebrengt.”

 

Zorgzwaarte

 

“Op korte termijn vraag ik dat de minister ervoor moet zorgen dat de expertise en specifieke ervaring  zoveel mogelijk aan alle woonzorgcentra en dagopvang ter beschikking wordt gesteld. Nu is er op verschillende plaatsen wel wat expertise aanwezig onder meer door samenwerkingsverbanden maar dit volstaat niet om een oplossing te bieden aan deze stijgende trend.”

 

Maar ook voor de verdere toekomst bood Jans een oplossing. “Op lange termijn moeten psychiatrische aandoeningen meegenomen worden in de financiering die bepaald wordt door de zorgzwaarte. Dat is een oplossing die niet op één dag kan worden doorgevoerd”, begrijpt Jans.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is