"Respect voor personeel in zorgsector alweer enorm gestegen"

Door Lies Jans op 22 september 2017, over deze onderwerpen: Hasselt, Limburg, Ouderenzorg, Welzijn

In het kader van de VOKA-stages liep Vlaams volksvertegenwoordiger Lies Jans op woensdag 20 september een dag lang mee in het woonzorgcentrum, het herstelverblijf en de assistentieflats Salvator in Hasselt. “Het werd een boeiende, gevarieerde en interessant dag. Vooral het enthousiasme en de dynamiek van het personeel maakten een sterke indruk op mij”, aldus Lies Jans.

 

Na een algemene inleiding door directeur Joeri Fabry, de zorgmanager en de sociale dienst, volgde eerst nog een rondleiding door de uitgestrekte campus om dan meteen in de praktijk mee te draaien.

Zo maakte Lies een ‘snoezelsessie’ mee waarbij men dementerende ouderen via muziek, reuk en massage tracht te bereiken en tot rust te brengen.

Rond de middag leidde de logopediste ons rond en hielden we halt bij een bewoonster voor haar middagmaal. Zij kreeg haar eten toegediend door de logopediste die gelijktijdig een slik-screening uitvoerde. Het belang van juist en goed slikken bij het eten is immers erg groot.

“Tijdens een heerlijk middagmaal, bereid door de kok van Salvator, kon ik verder  in gesprek gaan met de diensthoofden, de zorgmanager en de directeur. Het ideale moment om te luisteren naar hun werkwijze, de knelpunten en hun visie op de toekomst van de ouderenzorg”, nam Lies Jans heel wat ervaringen uit de praktijk terug mee naar het Vlaams Parlement.

In het kader van de Week van de Mobiliteit had het woonzorgcentrum enkele speciale fietsen ter beschikking. Daarmee konden de bewoners meegenomen worden voor een fietstochtje. Een leuk verzetje dat ze duidelijk wisten te appreciëren. Met Christine bezochten we het Herstelverblijf Salvator. Daar kan iedereen tijdelijk terecht na een zware blessure. Vooral mensen met heupbreuken en knieproblemen worden er momenteel begeleid. Tijdelijk, want ze worden hier voorbereid op een terugkeer naar de eigen leefsituatie. Christine bleek trouwens een veelzijdige werkneemster want ze was ook referentiepersoon voor palliatieve zorgen.  Meer nog: ze had zelf een specifieke methode ontwikkeld om mensen, familie en personeel in de beste omstandigheden bij het levenseinde te begeleiden.

Om de dag af te ronden was er nog een zeer ontspannende afsluiter voorzien. De immer enthousiaste personeelsleden hadden een bonte namiddag met verschillende muzikale optredens in elkaar gestoken voor de bewoners. Dat werd erg gesmaakt door de bewoners  die lustig meedansten in de disco van het WZC.

“Het werd een erg boeiende en leerrijke dag. Bedankt VOKA en woonzorgcentrum Salvator voor deze kans. Mijn respect voor het personeel in de zorgsector is alweer enorm gestegen”, aldus Lies Jans.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is