N-VA Hasselt vraagt afschaffing centrumpendel

Door Lies Jans op 27 november 2017, over deze onderwerpen: De Lijn, Fietsbeleid, Hasselt, Limburg, Mobiliteit

HASSELT – “Schaf de centrumpendel gewoon af.”  Dat is de duidelijke boodschap waarmee N-VA Hasselt naar schepen van mobiliteit El Ouakili stapt. “Het verkeersvrij maken van de Grote Markt is een ideale gelegenheid om de centrumpendel op te doeken”, zeggen gemeenteraadsleden Guido Fissette en Lies Jans.

 

De centrumpendel is een busdienst die het traject van het station naar de Grote Markt aflegt. Daarbij wordt een afstand van ongeveer 800 meter overbrugd.

“Gevolg van deze in onze ogen nutteloze dienstverlening is dat er op deze sowieso al drukke verkeersas, bussen in de file staan. Die zorgen dan weer voor luchtvervuiling en overlast in de winkelstraten. Daarenboven passeert deze bus heel wat winkels en ontneemt het de uitbaters van deze winkels dus voetgangerspassage en potentiële klanten. De situatie die ik hier schets is niet nieuw. N-VA Hasselt nam in haar verkiezingsprogramma van 2012 deze problematiek al op. Toen zeiden we al klaar en duidelijk: bussen weg uit de stadskern”, aldus Lies Jans, de mobiliteitsspecialist van de Hasseltse N-VA.

 

“De heraanleg en het autovrij maken van de Grote Markt zou dit probleem echter van de baan kunnen helpen. Een open doelkans die dit stadsbestuur jammerlijk dreigt te missen. Meer nog: het gemiste shot zou de bal zelfs door de eigen ruiten doen vliegen. Want de situatie dreigt nog erger te worden”, vult Guido Fissette aan. Hij werd aangesproken door bezorgde omwonenden en zal dan ook de betrokken schepen El Ouakili ondervragen op de gemeenteraad van dinsdag 28 november.

“Het nieuwe voorstel zou immers zijn dat de bussen toch nog de stad zouden inrijden en via de Cellebroedersstraat en het Leopoldplein terug naar de kleine ring zouden keren. Een centrumpendel ‘light’, zeg maar. Dat is natuurlijk compleet absurd en maakt de situatie alleen maar krankzinniger. Wij pleiten ervoor om gewoon de Boulevardpendel haar werk te laten doen. De Grote Markt ligt dan binnen een bereik van 400 meter. Daar is toch geen bus voor nodig? Het is niet verwonderlijk dat er reeds een actiecomité is opgericht tegen dit plan”, laat Fissette nog weten.

 

Voor de mensen die minder goed te been zijn voorziet N-VA Hasselt ook een oplossing. “Wij willen werken met taxicheques voor mensen die die kleine afstand van het station tot aan de Grote Markt niet te voet kunnen afleggen. Dat zal nog steeds een fractie zijn van de kostprijs van de centrumpendel en de Hasselaar is verlost van de overlast die die bussen met zich meebrengen”, besluit Jans.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is