“Reservatietijd buitenschoolse kinderopvang moet korter worden”

Door Lies Jans op 28 maart 2018, over deze onderwerpen: Gezinsbeleid, Hasselt, Kinderopvang

HASSELT – Gemeenteraadslid Lies Jans (N-VA) pleitte voor een verkorting van de reservatietijd bij buitenschoolse kinderopvang. “Nu moeten de plaatsen vijf dagen op voorhand worden vastgelegd. Dat blijkt voor vele ouders niet haalbaar. Daarom vraag ik aan schepen Mondelaers (CD&V) om dit aan te passen.”

 

In september van vorig jaar keurde de gemeenteraad het nieuwe reglement rond buitenschoolse kinderopvang goed. “Daar zaten heel wat positieve elementen in. Zoals een online reservatiesysteem dat 24u op 24u beschikbaar was. Ondertussen blijkt echter dat het reservatiesysteem ook gebreken vertoont. Zo moet er minstens vijf dagen op voorhand een plaats worden vastgelegd. Dat is voor heel wat ouders een probleem. Er bereikten ons in ieder geval heel wat klachten over. Daarop willen wij als N-VA inspelen. We moeten de verhouding werk - kinderopvang optimaliseren. Voor heel wat werkende ouders met flexibele uren en variabele uurroosters is het haast onmogelijk om vijf dagen op voorhand al vast te leggen wanneer hun kind(eren) naar de opvang moeten. Als je dan onverwacht moet afzeggen en door het boetesysteem toch een prijs moet betalen, wordt het systeem natuurlijk nog minder interessant. Daarom vragen we om de reservatietijd te verkorten en het daaraan gekoppelde boetesysteem te herbekijken. In andere gemeenten is dat ook perfect mogelijk.”

Schepen Mondelaers gaf aan dat de evaluatie van het nieuwe systeem nog niet volledig is afgerond. De resultaten van een rondvraag in Kuringen en Stevoort zijn nog niet verwerkt. “Op die resultaten moet de schepen zeker wachten. Maar eens dat is afgerond, ontstaat er wel een perfect momentum om dit systeem echt af te stemmen op de noden van de ouders”, besluit Lies Jans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is