Schepen Lies Jans zoekt buddy’s

Door Lies Jans op 21 mei 2019, over deze onderwerpen: Hasselt, Welzijn

De stad Hasselt breidt haar buddywerking uit. Wat startte als vrijwilligerswerking naar anderstalige nieuwkomers wordt nu open getrokken naar alle kwetsbare Hasselaren. “We zoeken vrijwilligers die Hasselaren willen helpen met hun integratie in onze gemeenschap. Voor heel wat inwoners is dit immers niet vanzelfsprekend. Vandaar dat we hier als stadsbestuur op inzetten”, aldus schepen van de Hasselaar Lies Jans.

 

Een ‘buddy’ is een vrijwilliger die nieuwkomers ondersteunt in hun integratietraject. “Voor velen staan heel wat barrières als je in onze stad aankomt. Dat gaat soms over heel eenvoudige zaken die toch een probleem vormen. Als je dan iemand hebt die je begeleidt dan gaat dat eens zo goed. Het uiteindelijk doel? We willen dat mensen zich sneller thuis voelen en zich zo optimaal integreren in onze gemeenschap”, legt schepen Jans uit.

 

“Ongeveer anderhalf jaar geleden werd de buddywerking opgestart om vluchtelingen te begeleiden in hun integratietraject. Wij hebben de doelgroep nu uitgebreid naar alle kwetsbare personen. Veel nieuwkomers hebben immers nood aan wat begeleiding. Daarvoor rekenen we op onze vrijwilligers. Even meegaan naar de school, wat Nederlands oefenen, hun netwerk uitbreiden, … Er zijn talloze kleine zaken die voor ons vanzelfsprekend zijn maar voor nieuwkomers een enorme barrière vormen,” vertelt Jans. Ook in praktische zaken. “De zoektocht naar een woonst, het bellen naar verhuurders, een doktersbezoek, … We willen dat nieuwkomers geen tijd verliezen met in onze ogen eenvoudige dingen. Zo kunnen ze sneller hun eigen leven in handen nemen en vooral volwaardig deel gaan uitmaken van onze gemeenschap.”

 

De vrijwilligers of buddy’s worden niet aan hun lot overgelaten maar krijgen een goede begeleiding. “Er is professionele ondersteuning van een maatschappelijk werker. Ze krijgen twee basisvormingen en om de twee maanden een groepsgesprek. Verder wordt er nog individuele coaching voorzien en kunnen de buddy’s met hun vragen steeds terecht bij de maatschappelijk assistenten. We bekijken ook welke buddy het best bij welke nieuwkomer past. Die matching hangt af van zijn of haar interesses en talenten. Een leraar Nederlands kan een nieuwkomer de taal leren, een boekhouder kan helpen met het papierwerk, een voetballer kan iemand introduceren in de sportclub, … Kortom: de mogelijkheden zijn enorm, we moeten ze alleen nog benutten. Vandaar onze oproep naar geëngageerde Hasselaren. Help iemand die de gewone dingen des levens niet zo eenvoudig vindt als u en ik”, aldus nog schepen Jans.

“Het aanbod staat ook op ons vrijwilligersplatform www.giveaday.be/hasselt. Daar vind je het volledige vrijwilligersaanbod in Hasselt maar specifiek voor de buddywerking staan we daar onder de vacatures ‘Buddywerking sociale dienst’, ‘Winteropvang dak-en thuislozen’ of ‘Voetbaltrainer Homeless Cup’,” raadt Jans een bezoekje aan dat platform ten zeerste aan.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is