Schepen van de Hasselaar Lies Jans met bijzondere aandacht voor wijkwerking

Door Lies Jans op 2 april 2019, over deze onderwerpen: Hasselt

“Dit stadsbestuur zet vol in op het lokale gemeenschapsleven. Door hyperlokale initiatieven op buurtniveau te stimuleren, willen we onze wijken versterken. We willen het gemeenschapsleven een boost geven en onze buurten bruisend en levendig maken,” aldus schepen van de Hasselaar Lies Jans. Volgend jaar moet dit allemaal resulteren in een Wijk van het Jaar.

 

De lijst met initiatieven die schepen van de Hasselaar Lies Jans op enkele maanden tijd al nam, is lang. “We gaven de goedkeuring voor financiële en materiële ondersteuning van talloze straat- en buurtfeesten die in de zomerperiode zullen plaatsvinden. Verder komt er op 20 april in Runkst een grote paaseierenzoektocht met aansluitend brunch. De promotie hiervan loopt al. Zondag 25 augustus gaan we met vier wijken op buurtuitstap naar het Plaswijckpark in Rotterdam. Het gaat om de wijken Runkst, Ter Hilst, Rode Rok en Banneux. In totaal zullen we met zo’n 200 zijn,” steekt Lies Jans, die ook bevoegd is voor wijkwerking, van wal.

 

Er werden ook wijkbudgetten toegekend. Zo ontvangen de Kempische wijk, Sint-Jansplein 2.0 en de Tommelenstraat samen 6 360 euro voor de versterking van hun buurtleven. Zij dienden daarvoor alle drie een wijkbudgetaanvraag in. De Kempische wijk start met een wijkkrant ‘Quartier Journal’. Het Sint-Jansplein 2.0 zorgt voor een opwaardering van het plein met een spelprikker. Voor beide initiatieven werd 2 500 euro voorzien. De Tommelenstraat schaft verrijdbare buurtbanken aan. Daarvoor ontvangen ze 1 360 euro. “Begin maart werden de drie ingediende wijkbudgetaanvragen voor het voorjaar 2019 beoordeeld door een deskundige jury. Zij voldeden allen aan het geldende reglement en werden goedgekeurd door de jury. Daarop werd hen het budget toegewezen waarmee zij hun buurtidee kunnen uitwerken. De buurten hebben een jaar om tot de realisatie van hun project te komen”, aldus de schepen.

 

Ook komen er 21 pop-upparkjes doorheen de stad. “De eerste twee zijn al geplaatst. De locaties van de overige 19 mogen de Hasselaren via een participatietraject zelf bepalen. De buurtbewoners zullen na de plaatsing ook betrokken blijven bij het parkje.”

 

“Op vrijdag 24 mei organiseren we over heel Hasselt dan weer de Dag van de Buren”, gaat Jans verder. “Die dag zal bol staan van de animatie. Bovendien zullen we daar de wedstrijd voor ‘Wijk van het Jaar’ lanceren. Wij hopen met deze initiatieven andere wijken wakker te schudden en zo het buurtleven over heel Hasselt nog meer aan te wakkeren”, besluit Jans. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is