Stad organiseert webinar tegen gameverslaving

Door Lies Jans op 15 juni 2020, over deze onderwerpen: Hasselt

Op woensdag 17 juni organiseert de stad Hasselt de webinar ‘Als gamen meer is dan een spel’. Daarmee wil de preventiedienst ouders informeren over het gamegedrag van hun kinderen. “Gamen is zeker niet altijd problematisch, integendeel. Het kan ook stimuleren. Maar we moeten als ouders wel waakzaam zijn. Wanneer moet ik me zorgen maken en wat kan ik doen? Dat kom je te weten via deze webinar”, aldus schepen van de Hasselaar Lies Jans (N-VA)

“De corona-crisis bracht en brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Kinderen en jongeren mochten van de ene dag op de andere het huis niet meer uit en hadden plots heel wat vrije tijd om handen.  Sommige jongeren ontdekten hun lego-sets weer, stortten zich op het puzzelen of maakten creatieve tiktoks over wat hen bezig hield. Maar hoe zit het met het gamen? Aangezien gamen een leuke vrijetijdsbesteding is, zullen misschien heel wat jongeren ook wat meer aan het gamen gegaan zijn”, vertelt schepen Lies Jans, bevoegd voor preventie.

Met gamen op zich is niets mis. Games zijn de dag van vandaag niet meer weg te denken uit de maatschappij. Het aanbod is zo groot en divers dat zowel jongens als meisjes ertoe worden aangetrokken. Gamen wordt door deze groep dan ook gezien als een plezierige activiteit die zowel entertainment als ontspanning kan bieden. Daarnaast kunnen games ook bijdragen tot het leren van bepaalde vaardigheden. Maar voor sommigen kan gamen ook gevaarlijk worden wanneer de aantrekkingskracht te groot wordt. Gamen zorgt dan eerder voor spanning in plaats van ontspanning. Heel wat ouders waren de afgelopen weken ook meer thuis dan anders, misschien viel het gamegedrag van hun zoon of dochter meer op, maakte men zich zorgen? Wat maakt games zo leuk en aantrekkelijk? Welke mechanismen spelen zich af in onze hersenen, welke beloningsmechanismen spelen een rol bij het gamen? Wanneer moet ik me nu zorgen maken en wat kan ik dan doen?

Tijdens de webinar “Als gamen meer is dan een spel” komen als deze vragen aan bod en geven preventiewerkers Sarah Polders en David Fraters van Zorggroep Zin (voorheen CAD Limburg en VGGZ) tekst en uitleg bij al deze topics.

“Inschrijven kan via de website van de Stedelijke preventiedienst”, laat Lies Jans nog weten. “Het aantal deelnemers is gratis maar wel beperkt. Na inschrijving ontvangen de deelnemers een link naar de webinar. Via de chat gekoppeld aan deze webinar kunnen er ook vragen gesteld worden aan de experten.”

 

Praktische info
Doelgroep: Ouders, opvoeders, begeleiders, …
Wanneer: woensdag 17 juni 2020, van 19u tot 21u
Waar: Online via inschrijving
Inschrijven via https://www.hasselt.be/nl/webinar-als-gamen-meer-dan-een-spel
Begeleiders: Sarah Polders en David Fraters van Zorggroep Zin

Prijs: gratis

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is