Vlaanderen wil ook kilometerheffing voor vrachtwagens op Sint-Truidersteenweg

Door Lies Jans op 29 juni 2018, over deze onderwerpen: Hasselt, Limburg, Mobiliteit

HASSELT – De kilometerheffing voor vrachtwagens die nu al bestaat op de Expressweg richting Sint-Truiden wordt uitgebreid naar de parallelle Sint-Truidersteenweg, de N722. Dat is alvast het plan van het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken. De weg lijdt erg onder sluipverkeer van zwaar vrachtvervoer.

 

De kilometerheffing voor vrachtwagens kwam er in 2016, begin 2018 werden er al zes wegen toegevoegd aan het netwerk waarop betaald moest worden. Ondertussen werden er blijvend metingen uitgevoerd. Een algemene verschuiving naar niet betalende wegen, het zogenaamde sluipverkeer, kon daaruit niet worden vastgesteld. Tegelijkertijd werd er wel een duidelijke verhoging van het sluipverkeer op de N722 van Hasselt tot Sint-Truiden in kaart gebracht. Daar zal nu dus ook een kilometerheffing op worden ingesteld. Dat zou het zwaar verkeer op die baan aanzienlijk moeten verminderen.

 

Vlaams volksvertegenwoordiger en Hasselts gemeenteraadslid Lies Jans is tevreden over die uitbreiding. “De buurt werd erg belast met het zwaar verkeer op de weg. Vrachtwagens die van Hasselt richting Sint-Truiden willen, moeten de Expressweg (N80) nemen. Door de kilometerheffing werd die ontweken en kwam al dat zwaar verkeer op de Sint-Truidersteenweg terecht. Dat kan niet de bedoeling zijn. Door deze ingreep zou dat verholpen moeten zijn waardoor de buurtbewoners en de dorpskern van Sint-Lambrechts-Herk weer wat ontlast worden”, aldus Jans.

 

Er moet wel nog een decreetswijziging worden ingevoerd alvorens het zover is. Normaalgezien gaat de implementatie op het terrein dan in oktober door.  

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is