Voor 27 396,09 euro subsidies aan ontmoetingscentra

Door Lies Jans op 13 maart 2019, over deze onderwerpen: Hasselt

De niet-stedelijke ontmoetingscentra ontvangen 27 396,09 euro subsidies voor projecten die ze indienden. “Voor de toekenning gaan we uit van drie grote criteria: veiligheid, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Dat laatste criterium is nieuw maar de twee anderen blijven wel prioritair”, aldus schepen van de Hasselaar Lies Jans die bevoegd is voor de ontmoetingscentra.

 

Naast de gewone werkingssubsidies kennen we ook nog investeringstoelagen toe. Daarvoor worden jaarlijks twee oproepen gedaan. Het stadsbestuur keurde vier subsidieaanvragen goed. Het gaat om de aanpassing van de gas-en waterleiding in Sint-Kristoffel Runkst (726 euro), de vervanging van de verwarmingsketel in het Volkstehuis (6 855 euro), aanpassingen aan de elektriciteit en het vervangen en isoleren van het dak in de Elcerlyc (15 582,44 euro) en een brandvrije deur en dakisolatie in Sint-Gertrudis Kuringen (4 232,65 euro).

“Onze ontmoetingscentra spelen een cruciale rol in de sociale cohesie binnen de Hasseltse wijken. Onze stad is erg goed bedeeld met goed uitgeruste ontmoetingscentra. Dat is een unieke rijkdom die we moeten koesteren én onderhouden. Voor de niet-stedelijke ontmoetingscentra doen we dit via een subsidiereglement. Daarvoor voorzien jaarlijks twee momenten waarop de ontmoetingscentra een aanvraag kunnen indienen. Voor 1 juni voor werken die nog hetzelfde jaar zullen uitgevoerd worden en voor 1 december voor werken die het jaar nadien zullen uitgevoerd worden”, aldus schepen Lies Jans (N-VA).

“We hanteren daarvoor drie criteria: veiligheid, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Waarbij de eerste twee doorwegen. Zo worden ook niet alle aanvragen goedgekeurd. De aankoop van een TV-scherm of de plaatsing van een nieuw fornuis valt bijvoorbeeld niet onder die criteria”, legt Jans uit.

Elk centrum kan aanspraak doen op een toelage van maximum 50 000 euro en die toelage bedraagt maximal 80% van de bewezen kosten. “Voor 1 juni kunnen de ontmoetingscentra dus opnieuw een aanvraag indienen. Die zal dan weer beoordeeld worden volgens de gebruikte criteria”, besluit Jans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is